BURSA’NIN TARİHİ
Batı Anadolu’da, Marmara Bölgesi sınırları içinde yer alan Bursa Türkiye’nin en büyük şehirlerinden biri sayılıyor. Ülkenin en kalabalık dördüncü şehri Bursa aynı zamanda Türkiye’nin sanayisi en gelişmiş şehirlerinden biri. 13. Yüzyılda Osmanlı İmparatorluğuna da başkentlik yapan bu büyük şehir için imparatorluğun neredeyse tüm mirasını ve şehrin köklerini mimarisinde yansıttığı söylenebilir.

Günümüzde Bursa denince akla şeftalisi, kestanesi ve değerli ipek kumaşları geliyor olabilir, fakat geçmişte bu şehir dünyanın her yerinden, özellikle de İtalya’nın Floransa şehrinden birçok tüccarın gelip iprekli kumaşlar aldığı aktif bir liman şehriydi. Tarihte Bitinya Krallığı döneminde Olimpos Dağı olarak bilinen Uludağ’ın eteklerine serilmiş olan bu şehir, kendisini çevreleyen ormanlardan dolayı “Yeşil Bursa” ismiyle biliniyor.


BURSA’DA SOSYAL İMKANLAR
Bursa birbirinden güzel camileri, Osmanlı mimarisini yansıtan benzersiz örnekleri, ipek kumaşlarla dolu pasajları, huzurlu otel ve kaplıcalarıyla mutlaka görülmesi gereken şehirler listesinde olmayı çoktan hak ediyor. Kısa bir şehir turunda görülmesi gereken en önemli yerler arasında mavi-yeşil çinilerle bezeli, turkuaz süslemelerle kaplı Yeşil Camii, şehrin merkezi ve Hisar sayılabilir.

Yeşil Cami: Yeşil Cami içinde bir türbe, medrese ve hamamlardan oluşan kısımları da bulunuyor. Tarihi medrese ayrıca Türk İslam Sanatları Müzesi’ne de ev sahipliği yapıyor!


Şehir Merkezi: Bursa merkezi özel ipek kumaştan yapılmış ürünler bulabileceğiniz Kapalı Çarşı ve Koza Han gibi çok sayıda ticari ve kültürel dükkanlarla dolu. Şehir merkezinde meşhur Bursa Ulu Cami’yi ve tarihi İnkaya Çınar ağacını görebilir, Bursa’nın ünlü İskender Kebabını tatmak için civardaki ilgi çekici restoranlara oturabilirsiniz.


Hisar: Bursa’nın en eski bölgesi olan Hisar, Ulu Cami’ye de on dakikalık yürüme mesafesinde bulunuyor. Geleneksel Bursa evlerinin, Osmanlı İmparatorlu’nun kurucuları Osman Gazi ve Orhan Gazi’nin mezarlarının yer aldığı Hisar bölgesinde tüm vadinin panoramik manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz.

Muradiye Camisi: Muradiye Camisi sakin bir muhitte, büyük bir külliyenin içinde yer alıyor. Külliyede ayrıca Osmanlı sultanlarının mezarları, şifahane, çorbahane, hamam ve iki geleneksel Osmanlı evi bulunuyor. Şifahane hala hizmet verirken, çorbahane ise günümüzde geleneksel stilde tasarlanmış bir restorana dönüştürülmüş durumda. Muradiye Camisi de Yeşil Cami ile aynı mimari üsluba sahip.


Çekirge Termal Hamamı: Doğu ülkelerinde oldukça iyi bilinen hamamlar vücut için şifa veren özelliklere sahip olabiliyor; bu da bölgedeki hamamları oldukça popüler kılıyor. Hamam kültürünün kaynağı ise Roma imparatorluğu.


Uludağ Milli Parkı: Eski Misya uygarlığında Olimpus dağı olarak bilinen Uludağ sunduğu doğal güzelliklerle hem popüler bir kış turizmi destinasyonu hem de milli park kategorisinde. Aynı zamanda bölge trekking ve kamping gibi yaz etkinliklerine de ev sahipliği yapıyor. Uludağ Marmara Bölgesinin en yüksek dağı olmakla birlikte Batı Anadolu’nun da en yüksek zirvesi olma özelliğini taşıyor.


Türk İslam Eserleri Müzesi: Müzede Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait çiniler, seramik eserler, ahşap oyma örnekleri, kakma eserler, Türk maden sanatından örnekler, geleneksel elişleri ve giysiler sergileniyor. Müze aynı zamanda Yeşil Cami Külliyesinin içinde yer alıyor, bu yüzden müzeyle birlikte Yeşil Camiyi ve Yeşil Tübeyi de gezmek oldukça kolay.


Suuçtu Şelalesi: doğal bir cennetin içinde yer alan şelale, Mustafakemalpaşa ilçesinden yarım saatlik sürüş mesafesi uzağında bulunuyor. Suuctu Şelalesi büyüleyici meşe ve çam ağaçlarıyla çevrili bir doğa şöleni olduğu için her mevsim ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.


Uluabat Gölü: Uluabat Gölü Karacabey, Nilüfer ve Mustafakemalpaşa ilçelerinde, Bursa’ya 34 km uzaklıkta bulunuyor. Uluabat Gölü, sahip olduğu biyoçeşitlilikle, dünyanın en önemli göllerinin dahil olduğu Yaşayan Göller Ağı’nın da bir parçası sayılıyor.


Ulu Cami: Ulu Cami, Türk İslam mimarisinde şadırvanlı cami modelinin ilk örneklerinden birini temsil ediyor. 20 adet kubbesi bulunan cami birbirinden güzel kaligrafi örnekleriyle dolu. 1399 yılında inşa edilen Ulu Cami Bursa’nın en büyük ve dikkate değer eseri olarak görülüyor.


BURSA’DA ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ
Bursa, kültürel mekanlar kadar alışveriş noktaları açısından da zengin bir şehir. Bu tarihi şehir eski yüzyıllardan günümüze kadar ticaretin merkezi olmayı koruyor. Şehirde çeşitli hanların içine kurulmuş pasajlar ve büyük alışveriş mağazaları o kadar çok seçenek sunuyor ki hangisinden alışveriş yapacağınıza karar vermek güç olabiliyor. Aynı zamanda, Bursa’da eğlence merkezleri deyince akla gelen modern alışveriş merkezleri de alışveriş meraklıları için memnun edici alternatifler sunuyor. Tarihi mekanlarda turlamayı sevenler için kapalı han ve pasajlar ile antikacılar mantıklı seçenekler olabilir. Şehrin önde gelen alışveriş merkezleriyse Bursa Kapalı Çarşısı, Antikacılar Çarşısı, Koza Han ve Bedesten Kapalı Çarşısı.


BURSA’DA EĞİTİM İMKANLARI
Bursa’da iki devlet üniversitesi bulunuyor: Uludağ Üniversitesi ve henüz yeni bir kurum olan Bursa Teknik Üniversitesi. Türkiye’nin en prestijli üniversitelerinden biri olan Uludağ Üniversitesi sosyal bilimlerden sağlıkla alakalı bölümlere kadar birçok farklı disiplinde eğitim imkanı sunuyor.


BURSA’DA ULAŞIM İMKANLARI
Bursa’daki ulaşım sistemini kullanmak isteyen ziyaretçilerin öncelikle bir çeşit akıllı ulaşım kartı olan Bukart’ı satın almaları gerekiyor. Ziyaretçiler Bukart’ı belediye otobüslerinde, tramvaylarda ve metrolarda kullanabilirler. Bursa’da iki metro hattı bulunuyor; bunlardan biri doğrudan şehir merkezine gidiyor. Şehirde ayrıca, en önemli çekim merkezlerinin etrafından uzanan iki de tramvay hattı var. Metro ve tramvay hatlarının yanı sıra şehrin her bir noktasına giden belediye otobüsleri de yer alıyor.

BURSA’DA SAĞLIK İMKANLARI
Türkiye’nin en büyük dördüncü şehri Bursa hem bir sanayi şehri hem de milyonlarca kişiyi ağırlayan dev bir metropol. Düzenli bir şehir olan Bursa aynı zamanda kaliteli sağlık kurumlarıyla da adından söz ettiriyor. Şehirde 18 devlet hastanesi ve ek hizmet kurumu bulunuyor. Uludağ Üniversitesi aynı zamanda büyük bir araştırma hastanesi olarak hizmet veren saygın bir tıp fakültesine sahip. Devlet hastanelerinin yanı sıra şehirde çok sayıda poliklinik ve özel hastane bulunuyor. Bu da ziyaretçilerin bulundukları semtlerden bir sağlık kurumuna ulaşımını kolaylaştırıyor.

BURSA’DA YATIRIM FIRSATLARI
Türkiye’nin en büyük şehri İstanbul’a oldukça yakın konumda bulunan Bursa yatırım projeleri açısından yabancı yatırımcılar için birbirinden avantajlı fırsatlar sunuyor. İstanbul’a deniz, kara ve hava yollarıyla kolay ulaşım sağlanabilmesi şehri lokasyon açısından en önemli illerden biri haline getiriyor. Bunun yanı sıra, Bursa’nın yüksek nüfusu (Türkiye’nin dördüncü büyük şehri) şehirdeki emlak sektörünün de her geçen yıl daha da büyümesini sağlıyor. Yatırım düşünenler için en değerli ve karlı bölge olaraksa Nilüfer ilçesi sayılabilir, Bursa’da satılık evler karlılık açısından bu bölgeyle değerlendirilebilir. Bursa emlak danışmanlığı açısından verilebilecek bir tavsiye ise Bursa’da satılık daire denildiğinde en çok tercih edilen bölgenin Nilüfer ilçesi.

BURSA MUTFAĞI
Bursa mutfağı Kemal Paşa Tatlısı, sütlü kadayıf, mihaliç peyniri ve şeftali gibi birbirinden farklı tatlarıyla ün kazanmış durumda. Fakat Bursa’da tatmanız gereken başlıca yemekler şunlar:

İskender Kebap: Türk mutfağı yüzlerce farklı lezzete sahip ve İskender Kebap da Türk mutfağı severler için en lezzetli yemeklerin başında geliyor. İskender Kebap Bursa mutfağının imzası sayılabilir. İnce kesilmiş etlerin üzerine sıcak domates sosu dökülerek pide ekmekle birlikte hazırlanan İskender Kebap üzerine eritilmiş tereyağı dökülerek servis edilir.


İnegöl Köfte: 19. Yüzyılda Balkanlardan Anadolu’ya yapılan göçlerle Anadolu’da da tanınmaya başlayan köfte biçimi zamanla Bursa’da İnegöl Köfte olarak bilinmeye başladı. İnegöl köfte sunan ilk restoran 190 yılında açıldı ve bu leziz köfteler Bursa mutfağının bir parçası haline geldi.


Kestane Şekeri: Şekerli suda kaynatılarak hazırlanan kestane şekeri ve bundan yapılan tatlılar Bursa denince akla gelen lezzetlerden sayılıyor.


BURSA’NIN İKLİMİ
Bursa Türkiye’nin birçok şehrine kıyasla ılık bir iklime sahip. En sıcak ve kurak günler Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında yaşanıyor. En serin günler Ocakta yaşanırken, yılın en çok yağış alan ayı ise Aralık.








Все содержимое © Авторские права 2023 RealtyTurkey